Produkty typu LIGHT – HIT czy MIT?

Produkty typu LIGHT – HIT czy MIT?

Produkty typu LIGHT

Wiele osób bardzo chętnie sięga po produkty typu light wierząc, że są one dużo bezpieczniejsze dla nich organizmu. Czy jednak faktycznie tak jest? Okazuje się, że niekoniecznie.

Oczywiście produkty light posiadają swoje plus. Przede wszystkim zazwyczaj faktycznie są mniej kaloryczne w stosunku do produktów bardziej tradycyjnych. Jeśli zatem jesteśmy na diecie, ich zakup może bardzo mocno nas kusić. Jednak należy pamiętać o tym, że taki produkt musi być przede wszystkim bardzo dobrej jakości. Nim kupimy coś kierując się tylko napisem “light”, powinniśmy bardzo dokładnie prześledzić jego skład.

 

Produkty typu LIGHT – HIT czy MIT?

Jak się jednak okazuje poza wyjątkami gdy produkty tego typu mogą pochwalić się naprawdę rewelacyjnym składem, light wcale nie przynosi nam zbyt wielu korzyści. Przede wszystkim ogromnym minusem jest to, iż w wielu produktach light niestety obniżana jest zawartość tłuszczu. Jak natomiast wiemy, tłuszcz jest tak naprawdę niezbędny w naszej diecie. Raczej nie powinniśmy z niego rezygnować. To właśnie w tłuszczach rozpuszcza się spora ilość witamin, między innymi witamina D i K. Dlatego jeśli nie będziemy dostarczać odpowiednich ilości tłuszczów do naszego organizmu, zaburzone może zostać wchłanianie potrzebnych nam do życia witamin.

Smak zawsze ważny

Poza tym nawet jeśli jesteśmy na diecie nie chcemy jeść produktów, które nie są smaczne. Tymczasem tłuszcz jest właśnie nośnikiem smaku i gdy w produkcie jest go zbyt mało, wówczas smakuje on dużo gorzej. Bardzo często producenci, by temu zaradzić, decydują się na wzbogacenie całego produktu różnymi wzmacniaczami smaku czy też konserwantami. To natomiast sprawia, że taki produkt jest bardzo niezdrowy i zdecydowanie nie powinniśmy się na niego decydować.

 

Produkty typu LIGHT

Często słowo “light”, działa również na nasz umysł jak pułapka. Gdy wydaje nam się, że spożywamy coś lekkiego i mającego mało kalorii, nieco przestajemy się ograniczać. Zaczynamy cały czas spożywać dany produkt, niekiedy bardzo mocno zawyżając ilość kalorii, którą każdego dnia powinniśmy dostarczyć do naszego organizmu. To, że coś jest light nie oznacza, że od razu możemy jeść tego zatrważające ilości. Tymczasem niestety to sformułowanie bardzo często negatywnie wpływa na nasze nawyki żywieniowe.

Słowo “light” oznacza również, że coś jest bez cukru. Czy jednak faktycznie? Gdy przyjrzymy się dokładnie składowi produktu, zamiast bazować tylko na zewnętrznym opakowaniu, to dostrzeżemy, że niestety cukier jest zazwyczaj czymś zastępowany. Czasem są to słodziki, które mogą mieć jeszcze gorszy wpływ na nasz organizm, niż normalny cukier. To, że coś jest zatem bez cukru wcale nie oznacza, iż producent nie dodał do produktu jakiegoś sztucznego słodzika.

Jak zatem się okazuje, batalię na produkty light najczęściej wygrywa mimo wszystko producent. Dziś mnóstwo firm manipuluje składem i to, co jest nazywane mianem light, wcale takim nie jest. Dlatego powinniśmy być bardzo ostrożni kupując takie produkty. Zawsze powinniśmy przede wszystkim skupiać się na czytaniu składu, a nie tylko jednego hasła mającego przyciągnąć klienta.


Jeśli nie potrafisz sam zaplanować co jeść i jak ćwiczyć skorzystaj z opieki specjalistów

Please follow and like us:

 

Masz pytania ? Pisz śmiało