Pomysł na fit śniadanie – tosty z batatów

Stwórz swój fit styl i ciesz się życiem

Pomysł na fit śniadanie – tosty z batatów

Fit bataty

Fit śniadanie to jak wiadomo najważniejszy posiłek w ciągu dnia.  Zapewnia nam odpowiedni poziom energii na co najmniej kilka pierwszych godzin po przebudzeniu. Aby jednak czuć się dobrze, należy zadbać o to, aby było ono wartościowe i dostarczało naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Co jednak warto spożywać o poranku? Świetnym pomysłem na zdrowe i przepyszne śniadanie mogą być tosty z batatów, które przygotowuje się w bardzo prosty i szybki sposób.

 

Przepis na tosty z batatów

 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat (w przypadku większej ilości tostów należy sięgnąć po 2 lub nawet 3 bataty),
  • 1 łyżka oleju roślinnego (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy a nawet masło klarowane),
  • ulubione warzywa lub owoce na wierzch

 

Sposób przygotowania

 

Bataty należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na cztery podłużne części. Każdą z powstałych części należy następnie posmarować z każdej strony olejem. Jednak w niezbyt dużej ilości (warzywo nie powinno ociekać tłuszczem). Przygotowane w ten sposób bataty można wstawić do opiekacza lub tostera, piekąc je przez ok. 10 minut (potrzebują one znacznie więcej czasu niż chleb). Tosty można również z powodzeniem przygotować w piekarniku, układając kawałki batatów na blaszce wyłożonej specjalnym papierem oraz piekąc je przez 20 minut. W temperaturze 180 stopni Celsjusza. Bataty powinny być miękkie, dlatego też w trakcie pieczenia warto przy pomocy widelca sprawdzać ich stan.

Przygotowane w ten sposób tosty można podawać na kilka różnych sposobów. Można na nich umieścić ulubione warzywa lub owoce, sadzone jajko, czy też różnego rodzaju pasty. Świetnym dodatkiem może być posmarowanie tostów np. guacamole, które przygotowuje się w kilkadziesiąt sekund. Połówkę awokado wystarczy zmiksować blenderem. Dodając do niego 2 zgniecione ząbki czosnku, odrobinę soku z cytryny, sól oraz pieprz.

Różne możliwości podania 

 

Tosty z batatów można z powodzeniem podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Najlepiej oczywiście sięgać po sezonowe produkty, ponieważ zawierają one największą ilość cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W okresie zimowym ciężko jednak znaleźć świeże warzywa i owoce dlatego też w tym czasie warto wprowadzić do swojego menu ich mrożone odpowiedniki. Tosty z batatów z takimi właśnie dodatkami to bardzo pożywny posiłek, który można z powodzeniem spożywać tak często, jak to tylko możliwe. Po takim śniadaniu przez wiele godzin żołądek powinien być syty, a ochota na podjadanie niezdrowych przekąsek z pewnością odejdzie w niepamięć.

Jeśli chodzi natomiast o bataty, czyli słodkie ziemniaki to charakteryzuje je nie tylko bardzo dobry smak. Również zawartość wielu cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Tosty przygotowywane właśnie z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnych tostów przygotowywanych z chleba, których lepiej nie spożywać ze względu na fakt, iż biała mąka (oczyszczona z tego, co najcenniejsze) nie należy niestety do zbyt wartościowych produktów żywnościowych.

Zobacz więcej przepisów

Please follow and like us:
Zobacz
Zobacz
Zapraszam na Instagram