Jak zrobić omleta fit ? 3 przepisy

Stwórz swój styl i ciesz się życiem

Jak zrobić omleta fit ? 3 przepisy

Jak zrobić omleta fit

Podstawą zdrowego i pysznego śniadania jest zrobienie omleta w wersji fit, którego można bardzo szybko przygotować. Poniżej kilka sprawdzonych przepisów. Zacznij dzień od dobrego śniadania.

1 Sposób na wytrawnego fit omleta ze szpinakiem i papryką

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Energia: 610 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 36 g
Węglowodany: 37 g

SKŁADNIKI:

Jaja – 4 duże (230 g)
Oliwa z oliwek – 1,5 łyżki (11 g)
Szpinak (świeży) – 2,25 garści (45 g)
Papryka czerwona – 1 mała sztuka (110 g)
Płatki owsiane – 4,5 łyżki (45 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Jajka wbij do miski i zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem, dodaj płatki, wymieszaj.
2. Szpinak umyj i osusz, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
3. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż szpinak oraz paprykę.
4. Po chwili wylej na patelnię masę jajeczną i smaż omlet pod przykryciem.

Jak zrobić omleta fit na słodko ? Przepis poniżej zadowoli nie jednego smakosza.

 

2. Owsiany omlet fit  z suszonymi morelami

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Energia: 610 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 24 g
Węglowodany: 72 g

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane – 3 łyżki (25 g)
Mąka pełnoziarnista – 0,25 szklanki (35 g)
Jaja – 3 średnie (140 g)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka (7 g)
Jogurt naturalny 2% – 2 łyżki (40 g)
Miód pszczeli – 0,5 łyżeczki (7 g)
Suszone morele – 1,5 garści (25 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.
2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Morele drobno posiekaj.
4. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią, morele i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem .
5. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
7. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
8. Omlet podawaj posmarowany miodem.

 

3. Wytrawny fit omlet z pieczarkami, papryką i szczypiorkiem

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Energia: 610 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 29 g
Węglowodany: 54 g

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane – 7 łyżek (65 g)
Jaja – 4 małe (160 g)
Oliwa z oliwek – 1 łyżka (8 g)
Papryka czerwona – 1,5 dużej sztuki (250 g)
Pieczarki – 1,75 garści (100 g)
Szczypiorek – 0,5 pęczka (16 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pieczarki i paprykę umyj, obierz i pokrój, a następnie podduś na oliwie z oliwek.
2. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka zmieszaj z płatkami owsianymi.
4. Uzyskaną masę zmieszaj z ubitymi białkami oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
5. Dopraw solą oraz pieprzem, całość wylej na paprykę i pieczarki.
6. Smaż do uzyskania złocistego koloru.

Szukasz więcej inspiracji kulinarnych na zrobienie omleta w wersji fit ? Zapraszam, na mojego Bloga kulinarnego gdzie znajdziesz wiele fit przepisów z mojej diety.

Please follow and like us:
Zobacz
Zobacz
PINTEREST
PINTEREST
Zapraszam na Instagram

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *