Fit ciasto marchewkowe na jesień

Stwórz swój fit styl i ciesz się życiem

Fit ciasto marchewkowe na jesień

fit ciasto marchewkowe

Nastał czas długich jesiennych wieczorów, a wraz z nimi ciągła ochota na coś słodkiego. Jesień to wyjątkowo trudny czas na dietę, ale nie poddawaj się! Nieważne czy się odchudzasz, czy tylko starasz się jeść zdrowo, nie musisz rezygnować ze słodkich przyjemności. Podstawowa zasada: zrób, nie kupuj. W sklepach pełno jest fit-słodyczy, ale ich skład raczej nie ma nic wspólnego ze zdrową żywnością.

Jeśli lubisz piec ciasta – ta propozycja jest dla Ciebie. Jeśli nigdy tego nie robiłaś, może właśnie przyszedł czas na pierwszą próbę.

Ciasto marchewkowe – pyszne i zdrowe

Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na fit ciasto marchewkowe. Jeśli nigdy nie miałaś okazji spróbować, dobrym powodem aby to zrobić, są właściwości zdrowotne marchewki, która jest głównym składnikiem tego wypieku.

Marchew jest przede wszystkim doskonałym źródłem beta-karotenu, a swój kolor zawdzięcza karotenoidom, które są silnymi przeciwutleniaczami. Beta-karoten nie tylko wpływa na zachowanie pięknej opalenizny. Dba o nasz wzrok, poprawia odporność, jest pomocny przy trądziku, a nawet opóźnia pojawienie się zmarszczek. 

Marchew to przyjaciółka wszystkich osób odchudzających się. Zawiera całkiem sporą ilość pektyn – te substancje powodują zmniejszenie wchłaniania tłuszczu w organizmie. Zjadana na surowo jest bardzo mało kaloryczna: w 100 g jest zaledwie 41 kcal. Poza tym jest bogatym źródłem witamin A, C, E i K oraz kwasu foliowego. Ma sporo błonnika, który sprzyja funkcjonowaniu jelit i daje uczucie sytości na długo. Pamiętajmy, że jako jedno z niewielu warzyw jest dostępne świeże przez cały rok.

Fit ciasto marchewkowe z korzenną nutą – przepis

Składniki:

400 g startej marchwi
150 g mąki owsianej (można zastąpić inną, zdrową mąką)
3 jajka
zdrowy słodzik – stewia, ksylitol (jeśli nie masz – dodaj miodu)
2 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
40 g zmielonych orzechów lub migdałów

Na początku nagrzej piekarnik do 160 stopni. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dodaj do startej marchewki razem z olejem i słodzikiem. Połącz suche składniki (mąka, orzechy, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne), następnie wymieszaj z marchewką. Na końcu wszystko połącz z ubitymi białkami – mieszaj delikatnie, aby ciasto było lekkie i puszyste. Formę o wymiarach 20 × 30 cm (lub inną o mniej więcej takiej objętości) natłuść, lub użyj papieru do pieczenia. Wylej masę na blachę i włóż do piekarnika. Czas pieczenia to około 50 minut. Ale postaraj się sprawdzić ciasto kilka razy patyczkiem – bardziej soczysta marchew będzie wymagała dłuższego czasu pieczenia ciasta.

Do ciasta można również przygotować krem. Wystarczy 130 g śmietankowego serka z niską zawartością tłuszczu i duża łyżka masła orzechowego (takiego bez dodatku soli i cukru). Składniki wystarczy dobrze wymieszać i posmarować nimi ciasto, gdy już ostygnie. Możesz pobawić się dekoracją. Użyj jesiennych przysmaków takich jak orzechy włoskie, laskowe, mogą być też śliwki.

Fit ciasto marchewkowe z korzenną nutą jest idealne na jesień i jak widać banalne w przygotowaniu. Udanych wypieków


Odwiedź mój Instagram i zainspiruj się do bycia Fit

Please follow and like us:
Zobacz
Zobacz
Zapraszam na Instagram

 

4 komentarze

  1. Karola pisze:

    Polecam ciasto marchewkowe, jak dla mnie rewelacja prawdziwa <3
    Zdrowo,
    Smacznie
    Fit

Nie można już dodawać komentarzy.