Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Dieta dla cukrzyków

Cukrzyca to choroba metaboliczna objawiająca się wysokim poziomem glukozy we krwi, co jest spowodowane zaburzeniem działania insuliny, wytwarzanej przez trzustkę. Choroba ta powoduje wiele problemów zdrowotnych. Niewłaściwie działający układ hormonalny znacznie utrudnia proces odchudzania i powoduje wzmożone odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Cukrzyca objawia się sennością, wzmożonym apetytem i pragnieniem, częstym oddawaniem moczu oraz tyciem. Dieta dla cukrzyków jest bardzo ważna i pozwala opanować zaburzenia w działaniu insuliny.

 

Przyczyny powstawania cukrzycy

 

Choroba spowodowana jest niewłaściwym wydzielaniem insuliny. To właśnie ten hormon jest odpowiedzialny za obniżanie poziomu glukozy we krwi. Gdy organizm zaczyna produkować nadmiar insuliny, dochodzi wówczas do zmniejszenia wrażliwości komórek na ten hormon, co prowadzi do utrzymywania się wysokiego poziomu cukru we krwi. Cukrzyca może też powstać w wyniku nieprawidłowego odżywiania, zbyt małej ilości aktywności fizycznej, a niekiedy jest ona uwarunkowana genetycznie.

 

Dieta dla cukrzyków

 

Cukrzycy można zapobiegać stosując właściwe odżywianie. Dieta dla cukrzyków i kaloryczność posiłków powinny być dobrane indywidualnie do każdego pacjenta. Należy uwzględnić wiek, płeć, masę ciała oraz stopień aktywności fizycznej dane osoby. U osób chorych na cukrzycę, warto zadbać o utrzymanie ujemnego bilansu kalorycznego, co pozwoli szybciej redukować nadmiar masy ciała. Spadek kilku kilogramów może spowodować, że trzustka zacznie poprawie pracować, a poziom insuliny unormuje się. Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, takie jak pełnowartościowe białko, węglowodany i tłuszcze. Zalecane jest spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, które maja niskie stężenie cukru. Takie produkty to warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe.

Dodatkowo, są one bogate w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego i korzystnie wpływa na proces trawienia. Ważne jest także, by w jadłospisie znalazło się białko, takie jak chude mięso, ryby, jaja oraz nabiał. Można je także dostarczać z produktów pochodzenia roślinnego. Istotnym składnikiem pokarmowym są też tłuszcze. Należy zadbać o to, by w diecie znalazły się tłuszcze jednonienasycone, znajdujące się w olejach roślinnych, czy oliwie z oliwek. Pomogą one dodatkowo obniżyć wysoki poziom cholesterolu i dzięki nim witaminy będą łatwiej przyswajalne przez organizm.

Czego unikać w diecie cukrzycowej?

 

Chorując na cukrzycę należy zrezygnować z produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują szybkie skoki cukru we krwi. Do takich produktów należą owoce, takie jak banany, arbuzy i owoce suszone, a także należy zrezygnować ze słodyczy. Ponadto warto unikać spożywania produktów wysoko przetworzonych, takich jak fast foody, napoje gazowane oraz alkohol.

Właściwa dieta jest niezwykle istotna dla cukrzyków. Odpowiednio zbilansowana może zmniejszyć ryzyko powikłań, a nawet przywrócić poprawne funkcjonowanie całego organizmu. Warto także podejmować aktywność fizyczną i unikać niekorzystnych produktów, co może przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.

 

Please follow and like us: